Sundhed

Tandtryllebrikkerne

Viborg Kommunes overtandlæge Poul Folke Christensen og den lokale virksomhed Level Rewind/Play Doktor har i fællesskab i 2019 udviklet Tandtryllebrikkerne som en del af kommunens særlige animationsstrategi.   De magiske brikker gør det ud for de små stykker plastiklegetøj, som børn tidligere har modtaget som belønning efter et tandlægebesøg. De små papbrikker rummer en kode, som via en tilhørende app aktiverer animerede 3D-figurer og fortællinger på smartphones og tablets. De virtuelle figurer og fortællinger kommunikerer og oplyser om sund tandhygiejne på en sjov måde, hvormed læringen kan leges ind, og samtidig er læseevnen ikke længere en faktor i kommunikationen.   Der er indgået en aftale med en dansk distributør med henblik på salg og distribution til 650 tandlægeklinikker i Danmark. Hertil kommer en norsk distributør, som allerede har solgt de første tandtryllebrikker til en norsk kommune.   Dermed er udbyttet for Level Rewind/Play Doktor blevet langt større end blot det, den oprindelige ordre fra Viborg Kommune rummede.

Ensomhed

Ensomhed kan antage mange former og have mange forskellige årsager. Følelsen af ensomhed kan være en stor belastning både fysisk og psykisk, og det er en væsentlig sundhedsmæssig risiko for ældre borgere. Ensomhed kan ikke fjernes, men sammen kan vi sørge for, at den bliver til at leve med. I Viborg Kommune har vi en særlig indsats overfor ensomme ældre borgere, men vi har brug for hjælp til at identificere de ensomme. Ensomme ældre rækker sjældent selv ud efter hjælp, og der er derfor behov for at kalde på et social ansvar til at få øje på og sikre hjælp til de ensomme. Der udvikles derfor en animationsfilm om, hvordan ensomhed kan tage sig ud og komme til udtryk. Filmen er målrettet mennesker i netværket af ældre ensomme - viceværten, den praktiserende læge, datteren, postbuddet og os alle sammen. Filmen har givet meget positive reaktioner fra både borgere og kolleger/samarbejdspartnere. I det første kvartal efter lancering af filmen modtog Viborg Kommune ca. 20 opkald på det tilhørende telefonnummer, fortrinsvis fra pårørende, som havde set filmen og kunne se deres ældre familiemedlem i en eller flere af situationerne i filmen. Det har resulteret i mange besøg hos ensomme ældre og efterfølgende handling for at gøre noget ved det. Det er ikke nødvendigvis omfanget af henvendelser, der er betydningsfulde – da filmen potentielt kan gøre en afgørende forskel for blot enkelte borgere. Viborg Kommune har også fået henvendelser fra andre kommuner, som beretter, at de bruger filmen i undervisning om ensomhed, fordi den netop viser nuancerne i forhold til ensomhed.

Tandplejeguiden

Mundhygiejne er livsvigtig hos ældre borgere, der ikke længere selv er i stand til at varetage den daglige pleje af munden og tænderne. Bakterier fra mundhulen kan passere over i blodbanen og give blodpropper. Der er derfor en væsentlig opgave for plejehjemspersonale i at have opdateret indsigt og viden om dette - og som kan omsættes og anvendes i hverdagssituationer med borgere. Der er udviklet en digital tandplejeguide med let tilgængelige animationer, som bl.a. viser, hvordan man hjælper med mundhygiejne, hensigtsmæssige arbejdsstillinger samt symptomer på, at noget skal gøres. Guiden viser alle almindelige sygdomme i munden. Guiden skal animere plejepersonalet til selv at finde svaret på mange almindelige spørgsmål uden, at de skal læse lærebøger. En hjælp der er lige ved hånden, når man står overfor en borger.

Hjerteanimation

Forkammerflimren er den hyppigste hjerterytmeforstyrrelse. Det er en kronisk sygdom forbundet med angst og utryghed. Forståelse af sygdommen er første skridt på vejen. Jo mere patienten og de pårørende ved om sygdommen, jo nemmere bliver det at mestre anfaldene og leve med sygdommen. Sundhedscenter Viborg har sammen med Sundhedscenter Skive, Atrieflimren-klinikken på Hjertesygdomme, Regionshospitalet Viborg og Professor Birthe Dinesen, Laboratoriet for Velfærdsteknologi- Telesundhed & Telerehabilitering, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet (AAU) lavet et telerehabiliteringsprogram til patienter med forkammerflimren forankret i det nære sundhedsvæsen. En vigtig del af denne telerehabilitering er formidling. De sundhedsfaglige aktører oplever til stadighed, at dialog og kommunikation med patienterne udfordres. En stor del af patienterne har svært ved at tilegne sig traditionel skriftlig patient-information, og i projektet udforskes, hvordan animation kan fungere som et tværsektorielt værktøj, der kan understøtte patienternes egne ressourcer, mestringsevne og (e)-sundhedskompetencer. Der er lavet tre små animationsfilm, som der fremgår en teaser på her. Projektets formål er at give patienter og pårørende viden om sygdommen forkammerflimren gennem brug af korte animationer og at inddrage dem i egen behandling. De færdige film kan ses, når forskningsprojektet er afsluttet.