Om UNESCO

Mød medlemmerne af den store UNESCO-familie.

Formanden for Den Danske UNESCO Nationalkommission, Elsebeth Gerner Nielsen om Viborg:

"Som kreativ by går Viborg forrest, når det drejer sig om at bruge animation og visuel formidling til at gøre FN’s verdensmål vedkommende for borgerne og til at fremme deltagelse i uddannelses- og kulturliv, også blandt udsatte grupper. Med andre ord bruger Viborg animation som inkluderende kommunikation. Det er en meget banebrydende tilgang, som hele Danmark – og andre lande – kan lade sig inspirere af.”

Viborgs partnerbyer i UNESCO Creative Cities, Media Arts

Netværket af UNESCO Creative Cities tæller 246 byer, som er blevet udpeget siden 2004, da netværket blev oprettet for at fremme internationalt samarbejde med og mellem de udnævnte byer.  

Fundamentet for UNESCO’s arbejde er FN’s 17 Verdensmål, som sætter fokus på stærke, forpligtende værdier som social og kulturel mangfoldighed såvel som uddannelse og ligestilling for alle.  

Fælles for byerne er således, at de:  

  • Placerer kreativitet og den kreative økonomi centralt i deres udviklingsplaner, som skal gøre byer sikre, modstandsdygtige, inkluderende og bæredygtige 
  • Er laboratorier for idéer og innovative praksisser 
  • Leverer håndgribelige bidrag til, hvordan FN’s 17 Verdensmål kan indfries via innovativ tænkning og handlekraft 
  • Fungerer som forkæmpere for bæredygtig udvikling, som direkte kommer urbane lokalsamfund til gode    

Byerne inddeles i kategorier

  • Media Arts
  • Film
  • Gastronomi
  • Musik
  • Litteratur
  • Design & Crafts
  • Folk Art. 

Viborg bliver UNESCOs eneste nordiske Creative City i kategorien Media Arts, som blot tæller 22 byer i hele verden – herunder York, Linz, Enghien-Les Bains (Paris), Toronto, Tel Aviv, Austin, Dakar, Sapporo og Lyon m.fl. der alle tilhører den absolutte verdenstop inden for forskellige områder af Media arts. I kan læse mere om byerne og netværket her.

Viborg er den første UNESCO Media Arts-by i Nordeuropa, mens den eneste anden danske by i netværket er Kolding, som blev udnævnt i 2017 i kategorien Design.

Over hele verden har disse byer på hver deres måde gjort kulturen til fundamentet for deres strategi, snarere end blot at være en tilføjelse. Dette tilgodeser politisk og social innovation og er særligt vigtigt for de unge generationer.

- Audrey Azoulay, UNESCOs generaldirektør

Hvad betyder Media Arts?

Den digitale, visuelle formidling er en naturlig del af Viborgs lokale identitet – en del af vores hverdag - og derfor er den også en vigtig del af fortællingen om os selv til omverdenen.  

For os dækker Media Arts eller mediekunst bredt over visuelle udtryksformer som film, kunst eller billeder, der er skabt ved hjælp af teknologiske komponenter, eksempelvis computere eller digitale kameraer. Tegningen og tegnekundskaber er vores første forudsætninger for at forstå og anskueliggøre verden. Derfor indgår tegning også som grundstenen i den visuelle formidling.