Viborg UNESCO Creative City inviterer hele Danmark og resten af verden til at tegne med i en årligt tilbagevendende tegnekampagne

 

At tegne er helt grundlæggende for mennesker, uanset baggrund og oprindelse. Vor arts tidligste spor er tegninger i underjordiske huler, og vi tegner stort set alle, før vi taler.  

I Viborg har vi en særlig og mangeårig styrkeposition i tegning, animation, børnekultur og kreativitet. Vi (aner)kender værdien af at børn, unge og voksne tegner - for sig selv, til sine bedsteforældre, professionelt eller noget fjerde. 

Desværre holder de fleste danske børn op med at tegne omkring tredje klasse og frem.  

Det synes vi er ærgerligt. For vi mister kreativitet hos børn, unge og voksne. Det vil Viborg UNESCO Creative City gerne være med til at ændre på.

Vi inviterer derfor til en årligt tilbagevendende tegnekampagne for børn og unge. Ambitionen er at at styrke forståelsen for den værdi og betydning, som tegning har for børn og unges kreativitet og udvikling. Vi skal bevare tegnelysten, ikke stoppe.

Med Viborgs medlemskab i UNESCO Creative City-netværket kan vi skabe tegnevenskaber og netværk på tværs af verden.

Baggrunden 

Viborgs tro på tegningens kraft og ideen om en national tegnekampagne fik et betydeligt lokalt, nationalt og internationalt boost med Tegnhåb-kampagnen i 2021 og efterfølgende i 2022. Flere tusinde børn fra 33 lande verden over tegnede med i 2021, da Viborg var værtsby for Danmarks Indsamling, der satte fokus på og samlede ind til børn, der er ramt af coronakrisen.

TegnHåb-kampagnen har efterfølgende vundet en række internationale kommunikationspriser i USA og Europa og været udstillet på Statens Museum for Kunst i København, i England og i Kina. 

Viborg har et stærkt, lokalt kreativt miljø. Gennem 30 år har vi arbejdet målrettet med kreativitet, centreret omkring en af verdens bedste animationsskoler i The Animation Workshop og med Kulturskolen Viborg. 

Beskrivelse af TegnHåb GRØNNE SAMMEN 2023

Skal du eller I være en del af et globalt grønt tegnefænomen 2023?

Viborg UNESCO Creative City har de sidste to år med TegnHåb inviteret børn og unge fra hele verden til at tegne med i en global tegnekampagne omkring hhv. corona og tillid. I samme periode har Viborg Kommune lavet Grønne Sammen - fælles om en bæredygtig fremtid – hvor vi sætter fokus på grøn omstilling og bæredygtighed og inspirerer hinanden til, hvordan vi kan være mere grønne og bæredygtige i hverdagen.

I årets globale tegnekampagne kobler vi de to initiativer sammen, så Danmark og resten af verden inviteres til at tegne med i Tegnekampagnen TegnHåb Grønne Sammen 2023

TegnHåb Grønne Sammen-kampagnen 2023 løber fra 15. april og frem til 1. august 2023.

Det kreative tema, som børn og unge kan tegne mv. ind i, er Grønne Sammen.  

Bag kampagnen i Viborg UNESCO Creative City står: Viborg Kommune, The Animation Workshop, Kulturskolen Viborg, Visuel HF og Creative Viborg.

Tegneaktiviteterne

Ideen med kampagnen er, at børn og unge verden over inviteres til at tegne ind i den globale grønne dagsorden ud fra et håbefuldt perspektiv og med udgangspunkt i 20 opstillede tegneudfordringer (se neden for). Tegneudfordringer præsenteres også løbende på Viborg UNESCO’s Facebookside mv. ved kampagnens start.

Kampagnen løber fra 15. april – 1. august 2023, og den vil kulminere under Viborg Animation Festival i slutningen af september, hvor Viborg UNESCO Creative City vil lade et stort udvalg af de indkomne tegninger leve videre og udstille i media arts (animationer, projekteringer mv.) ligesom Viborgs UNESCO-partnere ude i verden allerede nu tænker ind i at udstille og vise tegningerne frem.

I kan deltage med en tegning, en collage, et maleri eller animation (fx GIF) analogt på papir o.l. eller digitalt. Tegneredskaber er ligeledes efter eget valg fx. blyant, fineliner eller tusser.

Når du eller I er færdige med tegningen e.l. så bedes du/I uploade et foto af den via dette LINK 

(Hvis du mod forventning støder på problemer ved upload, så send gerne tegningerne til 5hh@viborg.dk)

Herved deltager du i tegnekampagnen, og dit bidrag er klar til at rejse ud i verden. Følg med på de sociale medier via #tegnhåb.

De 20 Tegneudfordringer

Du/ I kan deltage i #Tegnhåb Grønne Sammen ved at vælge at tegne med i en eller flere af nedenstående tyve tegneudfordringer:

 

Tegn..... 🎨🖌 

 1. hvordan byen kan være en del af naturen 
 2. hvordan du er naturens ven 
 3. hvordan kan man hjælpe naturens balance 
 4. dit bud på grøn teknologi  
 5. Station Håb - hvor skal vi hen i fremtiden?  
 6. mennesket og naturen sammen  
 7. mit klimadilemma 
 8. en fantasifigur/superhelt, der hjælper verden  
 9. naturens sjæl  
 10. dyrenes klimademonstration  
 11. naturen vinder altid
 12. et spirende håb  
 13. tag hånd om naturen  
 14. fuglenes fremtid  
 15. vild med vilje -let nature go wild  
 16. en verden, hvor dyrene bestemmer  
 17. fremtidens grønne bolig 
 18. en bæredygtig hverdag  
 19. et ønske fra moderjord, hvad ønsker du?  
 20. #Grønne Sammen - hvordan løfter vi det grønne håb i fællesskab? 

 

Alle tegneudfordringerne bliver præsenteret gennem kampagnens første uger på Viborg UNESCO Creative City’s Facebookside mv., hvor I som nævnt også kan følge kampagnens gang.

 

Forberedelse

Personligt, eller hvis I er en skoleklasse eller en gruppe, der deltager, kan du eller I tænke over eller samtale om bæredygtighed, klima og grøn omstilling, inddrage verden og lave mindmaps mv. Generelt opfordrer vi til, at du og I lader jeres kreative fantasi få frit løb i forbindelse med kampagnen.

Der kan fx også være forberedende feltarbejde:  Hvor kan I se, at vi passer på kloden? Hvor kan vi gøre noget andet? Hvor har vi grønne vaner?

Endelig kan I følge tegnekampagnen på Viborg UNESCO Creative Citys Facebook og LinkedIn-sider, hvor I også vil kunne se masser af eksempler på de to foregående års tegnekampagner og al den kreative energi, de skabte verden over. Alt sammen under #tegnhåb.

Læringsmæssige perspektiver

Hvis I er en skoleklasse e.l., der gerne vil mødes virtuelt med en anden klasse der også tegner med i kampagnen - måske fra en anden by eller land, så kontakt Henrik Holmskov på i Viborg UNESCO Creative City, 5hh@viborg.dk Så vil han hjælpe med at skabe et nationalt eller internationalt møde for jer.

Kampagne kan opfattes som et kreativt dannelsesforløb for skoleklasser, hvor bæredygtighed, klima og grøn omstilling undersøges. Vores ønske er, at fx eleverne kan genkende det og kan afkode signaler, opbygge bevidsthed om og udfolde klodens balance set fra deres perspektiv. Med andre ord, at eleven lærer at udtrykke sig visuelt og reflekterende over den givne opgave.

 

Holdet bag  

Bag den nationale tegnekampagne står en række aktører i Viborg UNESCO Creative City: 

 • Viborg Kommune  
 • The Animation Workshop - VIA University College 
 • Viborg Visuals 
 • Kulturskolen Viborg 
 • Visuel HF

Vi håber, I vil være med på en ny tegnerejse med os! 😊 

Se filmen om Tegnhåb 2023 - Grønne Sammen

Eksempler på børn og unges tegninger af TILLID